Mededeling

Oude filmbeelden van Terschelling

Wij doen hierbij een oproep aan iedereen die nog oude filmbeelden op zolder heeft liggen. Wij zouden ze graag zien om te kijken of ze geschikt zijn om te bewaren, zodat ze gedigitaliseerd en gemonteerd kunnen worden tot een nieuwe historische film van Terschelling. Deze film wordt dan op de Stilendag weer vertoond. U krijgt uw films weer terug. U kunt hiervoor contact opnemen met schylgemynlantse@gmail.com

 

Terschelling films fon froeger

Martijn Schot heeft een Youtube kanaal, waarop hij al meer dan 150 films en video’s van Terschelling op verzameld heeft. Ook de films van de vereniging zelf,  die hij gedigitaliseerd heeft zijn hierop te vinden. 

YouTube Terschelling fon froeger

 

Terschelling in vroeger tijden

Al een aantal jaren bestaat op facebook de pagina Terschelling in vroeger tijden. Op deze pagina kunnen leden van deze pagina hun oude foto’s en verhalen delen met alle andere leden. 

Terschelling in vroeger tijden

 

De Mimmetaal

Een facebookgroep met het doel het levendig houden van de Terschellinger dialecten Schyllingers, Meslânzers en Aasters door gedichten, video’s verhalen en andere leuke relevante zaken met elkaar te delen. 

Facebook Mimmetaal

 

 

 

De Boschplaat is het grootste en bekendste natuurgebied op Terschelling. In de loop der tijd hebben zich daar grote veranderingen voltrokken onder invloed van natuurkrachten en menselijke ingrepen. Dit zal ook in de komende tijd niet anders zijn.  De Boschplaat verleden heden toekomst, dat is dan ook het onderwerp van de jaarlijkse najaarslezing van de cultuurhistorische vereniging Schylge myn Lantse.

Ernst Lofvers van Rijkswaterstaat en Freek Zwart van Staatsbosbeheer zullen de presentatie verzorgen.

Hierbij komt een breed scala aan onderwerpen aan de orde met historische en actuele beelden, ontwikkeling van dieren- en plantenleven, de aanleg van Stuifdijken en ontginningen. En natuurlijk zullen de  ontwikkelingen van de kustlijn en het Amelandergat aan de orde komen. Dit zal door beide sprekers ook in het kader van toekomstige ontwikkelingen zoals klimaatverandering en zeespiegelstijging geplaatst worden. De lezing vindt plaats op zondagmiddag 20 november, 14.00 uur in De Stoek in Hoorn.