Mededeling

Oude filmbeelden van Terschelling

Wij doen hierbij een oproep aan iedereen die nog oude filmbeelden op zolder heeft liggen. Wij zouden ze graag zien om te kijken of ze geschikt zijn om te bewaren, zodat ze gedigitaliseerd en gemonteerd kunnen worden tot een nieuwe historische film van Terschelling. Deze film wordt dan op de Stilendag weer vertoond. U krijgt uw films weer terug. U kunt hiervoor contact opnemen met schylgemynlantse@gmail.com

 

Terschelling films fon froeger

Martijn Schot heeft een Youtube kanaal, waarop hij al meer dan 150 films en video’s van Terschelling op verzameld heeft. Ook de films van de vereniging zelf,  die hij gedigitaliseerd heeft zijn hierop te vinden. 

YouTube Terschelling fon froeger

 

Terschelling in vroeger tijden

Al een aantal jaren bestaat op facebook de pagina Terschelling in vroeger tijden. Op deze pagina kunnen leden van deze pagina hun oude foto’s en verhalen delen met alle andere leden. 

Terschelling in vroeger tijden

 

De Mimmetaal

Een facebookgroep met het doel het levendig houden van de Terschellinger dialecten Schyllingers, Meslânzers en Aasters door gedichten, video’s verhalen en andere leuke relevante zaken met elkaar te delen. 

Facebook Mimmetaal

 

 

 

Zondag 25 mei zal Tresoar een lezing over de Sonttolregisters verzorgen voor de leden van Schylge myn Lantse en belangstellenden.

De Sonttolregisters vormen de administratie van de tol die de koning van Denemarken hief over de tol door de sont, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden. Ze zijn bewaard gebleven voor de periode van 1497 tot 1857, toen de tol werd geheven. In 2009 is men bij Tresoar begonnen met het project Sontolregisters online: het opbouwen van een elektronische databank van de complete sontolregisters, de gegevens van 1,8 miljoen doorvaarten, waaronder ook veel schepen uit en Friesland en dus ook van Terschelling. Door middel van een PowerPointpresentatie zal een overzicht worden gegeven van de geschiedenis van de Sonttolregisters, het invoerproject en de rol van de Republiek in de Oostzeehandel. Tenslotte zal dieper worden ingegaan op de rol van Terschelling in de Sonttolregisters.