Mededeling

Project: Erfgoedparticipatie op Terschelling

Hoi!

Ik ben Maaike Honshorst, een researchmaster student: Archeologie, Erfgoed en herinnering aan de Universiteit van Amsterdam.
Voor mijn scriptieproject onderzoek ik de meerwaarde van burgerparticipatie in de archeologie, waarbij ik de gemeente Terschelling als casestudy gebruik. Daarom ben ik op zoek naar uw mening, ideeën en advies over de huidige omgang met erfgoed en het behoud ervan op het eiland! 

Bent u een inwoner, een seizoenswerkers of bezoekt u Terschelling als vakantiebestemming en bent u geïnteresseerd om deelnemer te worden aan dit onderzoek? Mail mij dan: maaikehonshorst@gmail.com of bel naar 06-23567082.

Dan zal ik u de link van de vragenlijst toesturen. Het invullen ervan duurt slechts 5-10 minuutjes.
Uw deelname is anoniem!

Ik hoor graag van u, eilanders!
Met vriendelijke groet, student Maaike

 

Oude filmbeelden van Terschelling

Wij doen hierbij een oproep aan iedereen die nog oude filmbeelden op zolder heeft liggen. Wij zouden ze graag zien om te kijken of ze geschikt zijn om te bewaren, zodat ze gedigitaliseerd en gemonteerd kunnen worden tot een nieuwe historische film van Terschelling. Deze film wordt dan op de Stilendag weer vertoond. U krijgt uw films weer terug. U kunt hiervoor contact opnemen met schylgemynlantse@gmail.com

 

Terschelling films fon froeger

Martijn Schot heeft een Youtube kanaal, waarop hij al meer dan 150 films en video’s van Terschelling op verzameld heeft. Ook de films van de vereniging zelf,  die hij gedigitaliseerd heeft zijn hierop te vinden. 

YouTube Terschelling fon froeger

 

Terschelling in vroeger tijden

Al een aantal jaren bestaat op facebook de pagina Terschelling in vroeger tijden. Op deze pagina kunnen leden van deze pagina hun oude foto’s en verhalen delen met alle andere leden. 

Terschelling in vroeger tijden

 

De Mimmetaal

Een facebookgroep met het doel het levendig houden van de Terschellinger dialecten Schyllingers, Meslânzers en Aasters door gedichten, video’s verhalen en andere leuke relevante zaken met elkaar te delen. 

Facebook Mimmetaal

 

 

 

De Traanjagers

Aan de hand van haar boek De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders geeft Anne-Goaitske Breteler lezingen door heel Nederland over de geschiedenis van de walvisvaart. Door het tonen van de originele filmbeelden over de walvisvaart en foto’s van oud-walvisvaarders, maakt ze het publiek bekend met deze historische industrie en het grote belang ervan destijds. In november doet ze ook Terschelling aan. Een eiland dat nog erg gebonden is aan haar walvisvaartgeschiedenis. Niet alleen zijn er veel zeventiende en achttiende -eeuwse walvisvaarders afkomstig van Terschelling, ook vele naoorlogse walvisvaarders vinden hun oorsprong op de eilanden. Tijdens de lezingen zal Anne-Goaitske terugblikken op de twee periodes waarin de walvisvaart zijn hoogtijdagen vierde. Om ook de eilander jeugd met een stukje historie kennis te laten maken bezoekt ze ook de eilander scholen. De lezing is donderdag 14 november in het Centrum voor Natuur en Landschap (CNL) op West.

Aanvang 20.00 uur CNL (natuurmuseum)  West

Kaarten aan de deur € 7,50 voor leden € 6,00   (geen pin)

Foto Cora Hendriks