Projecten sml

lutine overleg

Bij diverse projecten  op Terschelling  was SML vanuit haar cultuur historische achtergrond betrokken.

Schylge myn Lântse heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan het tot stand komen van het Bunker Museum Terschelling. Dit museum is onderdeel van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling.

Hét archeologie project van Terschelling “CARE Schylge” gaat van start!

In de zomers van 2023 tot 2028 gaat de Universiteit van Amsterdam samen met studenten én eilanders archeologisch onderzoek op het eiland uitvoeren. Tijdens CARE Schylge gaan we de tot nu toe onbekende geschiedenis van het eiland ontdekken. Met lezingen, boringen, surveys, metaaldetectie, proefputjes en zelfs drones proberen we alle geheimen te ontrafelen. Zo gaan we op zoek naar de eerste Brandaris, het kasteel van Aremberg, de verdwenen dorpen Wolmerum, Hierum, Allum, Stortum en nog veel meer

Het project duurt dit jaar van 12 juni t/m 7 juli. Woon je op Terschelling en wil je meedoen? Kijk dan op onze gloednieuwe website www.careschylge.nl! Bij grote belangstelling geldt de volgorde van aanmelding, dus wees er snel bij!  

Stolpersteine

De 4de mei, een dag om bij stil te staan en te gedenken. Op deze dag in 2021 is het project afgerond door het plaatsen een drietal Stolpersteine, ter nagedachtenis aan drie Joodse inwoners van Terschelling, Judik Spijer, dochter Sara Pais en haar zoon Benjamin Jacob Krönstein. Benjamin was op Terschelling vooral bekend als Bennie Pais. Op 25 augustus 1942 zijn zij op transport gezet naar Amsterdam. Alle drie hebben zij de oorlog niet overleefd, Bennie werd slechts 21 jaar. De stenen zijn geplaatst door initiatiefnemer Vera, dochter van Hilde van Dieren, Gea van Essen, ons voorzitter en wethouder Sietze Haringa. De stenen zijn ingelegd in de bestrating voor de plek waar ooit het huisje van de familie Pais stond. Daar is nu salon  De IJszee gevestigd. Je kan de plaatsing zien op https://www.youtube.com/watch?v=WZF6xXx5frc Alle respect en alle lof voor dit prachtige initiatief!!    De gemeente kreeg in 2020 via Hilde van Dieren de vraag of er voor de Joodse familie Pais, die op Terschelling woonde, ook struikelstenen (Stolpersteine) gelegd kunnen worden, opdat dit gezin niet vergeten wordt. Haar verzoek is via museum ’t Behouden Huys’ doorgezet naar ons en we hebben besloten om dit project te ondersteunen, de contacten te leggen en het plaatsen van de stenen te realiseren. Het college heeft ingestemd met het initiatief om struikelstenen in de Boomstraat te plaatsen. Naast de toestemming om de stenen in de gemeentelijke bestrating te mogen aanbrengen is ook een eenmalige bijdrage van de gemeente en inzet/ondersteuning door de medewerkers van de buitendienst toegezegd. Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.    

Tiger bunker complex

Schylge myn Lântse heeft meegewerkt aan het tot stand komen van het Bunker Museum Terschelling. Dit museum is onderdeel van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling. Zij dragen zorg voor de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Dit is één van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het complex van zeven hectare bestaat uit 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. De commandobunker ‘Bertha’ is door zijn imposante omvang bijna uniek in Nederland. Van dit type bunker staan er maar drie in Nederland. Gemiddeld werken er zo’n 30 tot 35 personen in hun vrije tijd aan het opknappen van de stelling, als gids of als gastvrouw/heer in het bezoekerscentrum. Wil je meer weten? Kijk op de website https://bunkersterschelling.nl/  
 
 
foto's: Collectie 't Behouden Huys (o.a. J.Duyf / C.Swart), Jaap Spits, Hille van Dieren e.a.