Ieder seizoen 64 pagina’s leesplezier

Omslag tijdschrift SML.

Al sinds 1961 publiceert de vereniging ieder kwartaal een tijdschrift vol met cultuurhistorische verhalen en foto’s over Terschelling. Cultuurhistorie is een breed begrip, en dat wordt in het tijdschrift weerspiegeld.

Artikelen kunnen gaan over het ontstaan van Terschelling, over de bouw van de drie achtereenvolgende Brandarissen, over het boerenleven en over het visserijbestaan, reddingsacties van schepen die rond Terschelling vergingen, maar ook veel recente geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog, de Tigerstelling, en de Terschellinger dwangarbeiders. Daarnaast ook lichtere onderwerpen zoals herinneringen aan een zomerkamp in de jaren ’50 en het ontstaan van toerisme in het algemeen, de variatie in de publicaties is erg groot.

Als lid van onze vereniging ontvangt u het tijdschrift per post. Losse nummers zijn ook verkrijgbaar bij diverse winkels, boekhandels en musea op Terschelling.

Inzichten in de historie van het eiland, van diepgaande achtergronden tot recente gebeurtenissen.

Bijzondere foto’s en wetenswaardigheden

De redactie kiest de artikelen zorgvuldig, zodat in ieder nummer wel iets van iemands interesse valt te lezen. Beroemd is de fotorubriek van Hille van Dieren, die iedere keer er weer in slaagt om bijzondere oude foto’s te selecteren, met daarbij een passend verhaal over de achtergronden ervan.

Een andere terugkerende rubriek is Terschelling in de Beeldende Kunst, waar Frans Schot telkens een kunstenaar voor het voetlicht brengt die zich door Terschelling laat inspireren. Zijn artikelen zijn altijd rijk geïllustreerd en zijn een genot voor het oog, lekker wegdromen bij mooie kunst over Terschelling.

Bij de rubriek De Oude en Nieuwe Foto worden nieuwe bouwwerken op het eiland uitgelicht, gecombineerd met foto’s van de oude situatie, samen met een korte uitleg. De geschiedenis van eilander tradities, waar onder Sundrum, en Op ‘e Riid, worden besproken, maar tegelijk wordt aandacht besteed aan recente evenementen, zoals lezingen die zijn gehouden, en toneelstukken in Eilander dialecten die zijn opgevoerd. Kortom, heel veel variatie, en in ieder nummer van maar liefst 64 full color pagina’s valt altijd wel iets leuks of interessants te lezen. 

Het bewaren van de unieke cultuur van Terschelling

Met het lezen van het tijdschrift leert de lezer iedere keer weer een kleiner of groter onderdeel van de rijke Terschellinger cultuur. En door het publiceren van het tijdschrift leggen we de geschiedenis van het eiland vast voor toekomstige generaties. 

Lidmaatschap SML en tijdschrift

Het lidmaatschap op het tijdschrift is gekoppeld aan het lidmaatschap van de vereniging. Door lid te worden ondersteun je niet alleen het bewaren van de unieke cultuur van Terschelling, maar doe je jezelf ook een groot plezier: ieder kwartaal ontvang je een interessant tijdschrift boordevol wetenswaardigheden en prachtige foto’s. De oude nummers vormen een waardevol naslagwerk om dingen in op te kunnen zoeken. Kortom: word lid !

Het boekje was weer afgeladen,

vier en zestig volle bladen

met lekkernij voor wie het lust.

Het vuur ooit door Jo Smit ontstoken

brandt nog steeds onafgebroken

en is nog lang niet uitgeblust.

Teunis Schol, 2010.

Artikelen


Word nu lid en ontvang 4 keer per jaar ons tijdschrift per post


Volg ons op social media