Projecten sml

lutine overleg

Bij diverse projecten  op Terschelling  was SML vanuit haar cultuur historische achtergrond betrokken.

Schylge myn Lântse heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan het tot stand komen van het Bunker Museum Terschelling. Dit museum is onderdeel van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling.

 

 

Terug

Stolpersteine

De gemeente kreeg via Hilde van Dieren de vraag of er voor de Joodse familie Pais, die op Terschelling woonde, ook struikelstenen (Stolpersteine) gelegd kunnen worden, opdat dit gezin niet vergeten wordt.

Haar verzoek is via museum ’t Behouden Huys’ doorgezet naar ons en we hebben besloten om dit project te ondersteunen, de contacten te leggen en het plaatsen van de stenen te realiseren. Het college heeft ingestemd met het initiatief om struikelstenen in de Boomstraat te plaatsen. Naast de toestemming om de stenen in de gemeentelijke bestrating te mogen aanbrengen is ook een eenmalige bijdrage van de gemeente en inzet/ondersteuning door de medewerkers van de buitendienst toegezegd.

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Op Terschelling woonde tijdens de Tweede wereldoorlog 1 Joods gezin op Boomstaat 2

De gezinsleden Judik Pais – Spijer (moeder), Sara Pais( dochter) en Benjamin Kronstein (zoon van Sara) woonden tijdens de oorlog op Terschelling en zijn op 25 augustus 1942 op transport gezet naar Amsterdam.

De aanvraag is bij de Stolpersteine organisatie ingediend. April 2021 wordt het project afgerond en worden de stenen gelegd.