Struikelstenen gelegd op Terschelling

De gemeente kreeg in 2020 via Hilde van Dieren de vraag of er voor de Joodse familie Pais, die op Terschelling woonde, ook struikelstenen (Stolpersteine) gelegd kunnen worden, opdat dit gezin niet vergeten wordt.

Haar verzoek is via museum ’t Behouden Huys’ doorgezet naar ons en we hebben besloten om dit project te ondersteunen, de contacten te leggen en het plaatsen van de stenen te realiseren. Het college heeft ingestemd met het initiatief om struikelstenen in de Boomstraat te plaatsen. Naast de toestemming om de stenen in de gemeentelijke bestrating te mogen aanbrengen is ook een eenmalige bijdrage van de gemeente en inzet/ondersteuning door de medewerkers van de buitendienst toegezegd.

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Familie Pais, 1937, West-Terschelling. Collectie Hille van Dieren.

Legging van de stenen op 4 mei 2021

De 4de mei, een dag om bij stil te staan en te gedenken. Op deze dag in 2021 is het project afgerond door het plaatsen een drietal Stolpersteine, ter nagedachtenis aan drie Joodse inwoners van Terschelling, Judik Spijer, dochter Sara Pais en haar zoon Benjamin Jacob Krönstein. Benjamin was op Terschelling vooral bekend als Bennie Pais. Op 25 augustus 1942 zijn zij op transport gezet naar Amsterdam. Alle drie hebben zij de oorlog niet overleefd, Bennie werd slechts 21 jaar.

De stenen zijn geplaatst door initiatiefnemer Vera, dochter van Hilde van Dieren, Gea van Essen, ons voorzitter en wethouder Sietze Haringa. De stenen zijn ingelegd in de bestrating voor de plek waar ooit het huisje van de familie Pais stond. Daar is nu salon De IJszee gevestigd. Je kan de plaatsing zien op YouTube.

Alle respect en alle lof voor dit prachtige initiatief!! 

Stolpersteine geplaatst op 4 mei 2021, Boomstraat 2, West-Terschelling.

Bekijk video