Projecten sml

lutine overleg

Bij diverse projecten welke op Terschelling lopen is SML vanuit haar cultuur historische achtergrond betrokken.

Bij b.v. het bunkerproject op de Tiger is SML de trekker van het gehele project. Zowel voor wat betreft de subsidie aanvraag (gezamenlijk met de overige Waddeneilanden) als ook de projectleiding.

Bij andere projecten is SML meer zijdelings betrokken, bij de kwelderontwikkeling met diverse partijen zoals b.v. D.L.G. , Oerol, diverse buurtschappen etc. Samen met de Stichting Waterschaperfgoed is het project Stryperdyk in werking gezet.

Hiernaast kunt U een nadere uitwerking lezen van de projecten waarbij SML betrokken is..

Terug

Tiger bunker complex

Schylge myn Lântse heeft meegewerkt aan het tot stand komen van het Bunker Museum Terschelling. Dit museum is onderdeel van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling.
Zij dragen zorg voor de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Dit is één van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het complex van zeven hectare bestaat uit 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. De commandobunker ‘Bertha’ is door zijn imposante omvang bijna uniek in Nederland. Van dit type bunker staan er maar drie in Nederland. Gemiddeld werken er zo’n 30 tot 35 personen in hun vrije tijd aan het opknappen van de stelling, als gids of als gastvrouw/heer in het bezoekerscentrum. Wil je meer weten? Kijk op de website https://bunkersterschelling.nl/

 

 

 


foto’s: Collectie ‘t Behouden Huys (o.a. J.Duyf / C.Swart), Jaap Spits, Hille van Dieren e.a.