Projecten sml

lutine overleg

Bij diverse projecten  op Terschelling  was SML vanuit haar cultuur historische achtergrond betrokken.

Schylge myn Lântse heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan het tot stand komen van het Bunker Museum Terschelling. Dit museum is onderdeel van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling.

Hét archeologie project van Terschelling “CARE Schylge” gaat van start!

In de zomers van 2023 tot 2028 gaat de Universiteit van Amsterdam samen met studenten én eilanders archeologisch onderzoek op het eiland uitvoeren. Tijdens CARE Schylge gaan we de tot nu toe onbekende geschiedenis van het eiland ontdekken. Met lezingen, boringen, surveys, metaaldetectie, proefputjes en zelfs drones proberen we alle geheimen te ontrafelen. Zo gaan we op zoek naar de eerste Brandaris, het kasteel van Aremberg, de verdwenen dorpen Wolmerum, Hierum, Allum, Stortum en nog veel meer

Het project duurt dit jaar van 12 juni t/m 7 juli. Woon je op Terschelling en wil je meedoen? Kijk dan op onze gloednieuwe website www.careschylge.nl! Bij grote belangstelling geldt de volgorde van aanmelding, dus wees er snel bij!  

Terug

Tiger bunker complex

Schylge myn Lântse heeft meegewerkt aan het tot stand komen van het Bunker Museum Terschelling. Dit museum is onderdeel van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling.
Zij dragen zorg voor de voormalige Duitse radarstelling Tiger. Dit is één van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Het complex van zeven hectare bestaat uit 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. De commandobunker ‘Bertha’ is door zijn imposante omvang bijna uniek in Nederland. Van dit type bunker staan er maar drie in Nederland. Gemiddeld werken er zo’n 30 tot 35 personen in hun vrije tijd aan het opknappen van de stelling, als gids of als gastvrouw/heer in het bezoekerscentrum. Wil je meer weten? Kijk op de website https://bunkersterschelling.nl/

 

 

 


foto’s: Collectie ’t Behouden Huys (o.a. J.Duyf / C.Swart), Jaap Spits, Hille van Dieren e.a.