De schatkamer van Terschelling

De collectie van het Museum en het Historisch Centrum is een leerplek, vraagbaak en belevingsruimte voor zowel de eilander gemeenschap – van jong tot oud – als de gasten van het eiland. Voor iedereen, die geïnteresseerd is in het bijzondere cultureel erfgoed en in de op geheel eigen koers gevaren geschiedenis van het unieke stukje grond dat Terschelling heet. Ook is het museum meldpunt voor archeologische vondsten op het eiland.

Museum & Historisch centrum

Terwijl het Museum ’t Behouden Huys de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Terschelling voor een breed publiek toegankelijk maakt, is het Historisch Centrum voor de gerichte onderzoeker op het gebied van eilander geschiedenis en erfgoed.

Maritieme instrumenten. Foto: behouden-huys.nl

Een huis vol verhalen

In ’t Behouden Huys op Terschelling vind je geen Rembrandt of een Van Gogh aan de muur. Doe geen moeite en zoek ook niet naar beeldhouwwerken, moderne kunst of sarcofagen. Eeuwenlang ligt Terschelling buiten de grote wereld ‘waar het allemaal te doen is’. Boeren, vissers, koopvaarders, jagers, jutters en ‘aangespoelden’ maken hun eigen samenleving en geschiedenis: uniek dus en… behoorlijk eigenzinnig. Gelukkig zijn er uit het verre en recente verleden genoeg voorwerpen bewaard gebleven.

En de verhalen achter deze ‘schatten’ zijn minstens zo rijk en mooi als tien Mona Lisa’s bij elkaar. Met behulp van de mooiste projecties en animaties komt deze eilander geschiedenis verder tot leven. Een onvergetelijke belevenis en niet te missen als je Terschelling echt wil leren kennen. Lees verder op de website van ’t Behouden Huys.