YouTube kanaal met oude beelden van Terschelling

door Martijn Schot

Het is meer dan 20 jaar geleden dat de eerste DVD recorders op de markt kwamen. Ik kocht er eentje bij René de Beer, die destijds bij Expert in de winkel werkte. Meteen begon ik met het digitaliseren van oude video-8 bandjes van mijn vader omdat ik wist dat de bandjes een beperkt levensduur hadden. Inmiddels had ik meerdere oude videobanden en super-8 films gekregen, waar ik de cultuurhistorische waarde van inzag.

Dit zouden meerdere mensen moeten kunnen zien!

Op een dag stond Piet Luidenga, oud collega van mijn vader van het internaat van de zeevaartschool, met een koffer vol video-8 bandjes bij mij aan de deur. Tijdens het draaien van zijn shagje vroeg hij aan mij of ik hier wat mee kon. De unieke beelden die hij had geschoten met zijn mega grote Sony video-8 schouder-camera, maakten mij enthousiast en ik zei: ’Piet, dit zouden meerdere mensen moeten kunnen zien!’ Ik deelde het idee om een Youtube kanaal te gaan maken met de naam: ‘Terschelling films van vroeger.’ Nadat hij zijn shagje had aangestoken en al kuchend een ferme kringel rook uitblies, antwoordde hij: ‘Ja! hartstikke leuk, doen!

Reeds 200 films en video’s gedigitaliseerd

In de loop der tijd kwamen er meerdere films bij en inmiddels is de verzameling opgelopen tot zo’n 200 films. Sinds januari 2024 is ‘Terschelling films van vroeger’ een onderdeel geworden van de Cultuur Historische Vereniging. Ik ben als vrijwilliger betrokken bij deze vereniging en hou me bezig met het beheer en onderhoud van films op het Youtube-kanaal.

Heeft u nog ergens een oude film liggen, waarvan u verwacht dat dit cultuurhistorische waarde heeft, neem dan gerust contact met ons op. Tot slot wil ik u veel kijkplezier toewensen!


Hoofdfoto: Containers op het strand. Still uit één van de vele gedigitaliseerde films en video’s.
De man op de zwart-wit foto is Rel de Zeeuw, rustend op het stoepbankje voor zijn huis te Oosterburen 40 in Midsland, anno 1932.