Behoud Terschellinger lied Oost en West

Het eiland kent een rijke historie op het gebied van Terschellinger liederen. De vereniging voor het behoud van het Terschellinger lied Oost en West heeft tot doel deze te bewaren en te openbaren.

Liederenschat van Terschelling

Jan van der Zee woonachtig te West Terschelling beschikt over een grote verzameling aan oude (Terschellinger) liederen en heeft deze gebundeld in de ‘Liederenschat van Terschelling’. Een verzameling van ruim 150 oude liedjes voorzien van een ‘oefen’ melodie. Zijn website is momenteel niet bereikbaar echter wel te bekijken via deze link. Daarnaast is het de bedoeling dat zijn liederen archief in de toekomst ook toegankelijk wordt via de website erfgoedterschelling.nl.

Fragment uit het boek Volk van Nederland, 1939.

Oud liedjes zingen

In de afgelopen vijftig jaar werden er zowel te oost en west zangbijeenkomsten gehouden. Om oost meestal in Zonneweelde en op West te Hotel Oepkes. 

Foto via Barbara Doeksen, Facebook TSVT.

Zangavond in ’t Wapen

Na de corona periode zijn de bijeenkomsten in een rustiger vaarwater terecht gekomen. Zeer recentelijk is het ‘oude liedjes zingen met speelman’ weer nieuw leven in geblazen en worden er meerdere zangavonden georganiseerd in het Wapen van Terschelling te Midsland. Centraal staat een gezellige avond met de melodieën van vroeger onder begeleiding van speelmannen van Oost- en West. U bent van harte welkom om deel te nemen.

Data: 14 en 18 februari, 13 en 27 maart 2024.
Aanvang: 19:30 uur.