Beeldmateriaal gezocht voor documentaire over het ongeluk met de Nicolaas Marius

Op 1 mei 1981 raakt het zeiljacht Stormvogel III in de problemen boven Terschelling. Het jacht is met vier mannen op weg van Vlieland naar Borkum. Er waait een harde noordwester wind, kracht 7 Beaufort veroorzaakt door een storm op de Doggersbank met zware branding tot gevolg. Boven Terschelling, ongeveer ter hoogte van strandpaal 19.600 wordt het schip gegrepen door een grondzee en maakt slagzij met als gevolg dat drie bemanningsleden overboord slaan. Een van de bemanningsleden zit in het vooronder als het gebeurt. Hij tracht de dichtstbijzijnde drenkeling weer aan boord te krijgen, dat mislukt helaas jammerlijk. De andere twee verdwijnen ook in de zware branding. Hierna wendt het schip met de enige overlevende de steven en vaart recht op het strand af om op een zandbank te stranden. De man komt veilig van boord. Een van de vogelwachters volgt het schip al een tijdje en snapt niet wat de zeilers zo dicht onder de kust doen. Als hij ziet dat het misgaat door een grondzee slaat hij alarm. De strandreddingboot van Terschelling, de Nicolaas Marius, rukt uit om de drie overboord geslagen zeezeilers te zoeken. Er zijn zes bemanningsleden aan boord. Tijdens de zoekactie komt de Nicolaas Marius ook in een grondzee terecht en slaat om. Vijf van de bemanningsleden zien kans om op het omgeslagen schip te klimmen. De zesde, Jan Ruijg, komt niet boven water. Een redder van een Marine-helikopter ziet geen kans onder het schip te komen en ook voor de bemanning op het omgeslagen schip is het te gevaarlijk om onder de boot te zoeken. Pas later, helaas te laat, weet men Jan vanonder het schip te halen. De dood van deze KNZHRM-redder heeft een diepe impact op alle betrokkenen, maar ook op het hele eiland.

Zeiljacht Stormvogel III met in de branding de reddingsboot Nicolaas Marius. Foto: Jan Haringa ©

Zij die Achterbleven

Er gaan dertig jaren voorbij. Het voormalige Visserijmuseum Aike van Stien opent in 2011 een tentoonstelling onder de titel: Zij die Achterbleven. Voor deze tentoonstelling wordt een documentaire gemaakt door Flip Tocila. In deze film vertellen drie verschillende vrouwen, waaronder Marianne Ruijg, dochter van de omgekomen Jan Ruijg, over de invloed die het overlijden op zee van een dierbare op hun leven heeft gehad. 

Voor deze documentaire is gebruik gemaakt van een Super8 film gemaakt door een andere vogelwachter, die er ook bij aanwezig was. Die beelden zijn gebruikt bij het maken van deze documentaire. Aart Kramer, ook een eilander filmmaker heeft hetzelfde beeldmateriaal gebruikt voor een film die vertoond werd in het cultuur-historische museum ‘t Behouden Huys. 

Nieuwe documentaire

Beide filmmakers hadden al jaren plannen om een nieuwe documentaire te maken over dit aangrijpende ongeluk. Dit kwam er nooit van, totdat onlangs de knoop werd doorgehakt. In deze nieuwe documentaire kunnen andere mensen, die betrokken zijn geweest bij het ongeval met de Nicolaas Marius, ook hun verhaal doen. In ieder geval de schipper en de bemanningsleden komen aan het woord net als een aantal mensen die intensief hebben meegeholpen.

Oproep

Deze film is belangrijk voor de geschiedschrijving van Terschelling. Dit soort heftige gebeurtenissen mogen nooit verdwijnen in de mist van de tijd. Na uitgebreid overleg met een groep van de meest betrokken personen is besloten om deze nieuwe documentaire te gaan maken. Inmiddels zijn de eerste opnamen al gemaakt. De tijd begint te dringen, iedereen wordt er niet jonger op. De filmmakers doen hiervoor een oproep. Heeft u nog beelden van deze gebeurtenis zoals foto’s of films. Hiermee kan het verhaal zo gedetailleerd mogelijk worden vastgelegd. 

Bent u er ook bij betrokken geweest en bent u nog niet benaderd maar wilt u ook uw verhaal doen, neem dan contact op via: studiobrandaris@hetnet.nl. 


Header foto: Nicolaas Marius, Klaas de Beer.