Inloopdag in de Stilen

Midsland aan Zee 1939. Foto Dhr. van Agtmaal.

Schylge myn Lântse organiseert
Inloopdag Thema “Toerisme”
Zaterdag 2 maart 2024
van 10.00 tot 16.00 uur
in zorgcentrum De Stilen, Longway 2.

Op zaterdag 2 maart is in woonzorgcentrum De Stilen op West-Terschelling weer de jaarlijkse inloopdag gehouden. Het thema was ’toerisme’, een onderwerp dat onlosmakelijk verbonden is met het eiland en zijn bewoners. Het is vooral een dag voor de bewoners van de Stilen, maar ook alle eilanders en iedereen met belangstelling voor de cultuurhistorie van Terschelling is welkom. Van 10:00 tot 16:00 uur konden bezoekers door fotoboeken van Peter van Riessen bladeren en de plakboeken van Piet Luidinga bekijken. Marga Wortel had uit Museum ‘t Behouden Huys foto’s meegenomen, die doorlopend te zien waren op een beeldscherm, maar ook had zij prachtige souvenirs uit 100 jaar toeristische geschiedenis meegekregen.

Om 11:00 hield Willem Mier een lezing over de geschiedenis van het toerisme, sinds het begin van de vorige eeuw tot tegenwoordig. Iedereen luisterde geboeid naar Willem die op geheel eigen wijze de geschiedenis van het toerisme op Terschelling tot leven bracht. En ’s middags om 15:00 vertoonde de werkgroep Films van vroeger de film De badgast de baas uit 2003, een documentaire van de NCRV die een interessant beeld geeft van de relatie tussen eilanders en toeristen. De badgast de baas; dat laten we toch niet gebeuren? zei Frans Schot van de werkgroep met een knipoog, terwijl de film gestart werd. Maar zowel in de lezing door Willem Mier, als in de documentaire ’s kwam toch naar voren dat 100 jaar toerisme het eiland hebben veranderd van een agrarisch maritieme samenleving tot een volledig toeristische economie. Het heeft welvaart gebracht, maar het leidt soms ook tot overlast, waar ligt de balans en wat voor eiland willen we zijn.

De werkgroep had als toegift nog een digitale voordracht van Cor Swart in het Meslânzers. Een mooi bruggetje naar de actualiteit van de uitgave van het Meslânzer woordenboek.

Zomerse drukte, eerste helft jaren zestig. Fotograaf onbekend. Foto via Facebook-groep Terschelling in vroeger tijden.