Cultuurhistorische vereniging Terschelling

Onze vereniging heeft als doelstelling het opsporen, verwerven, tentoonstellen en het voor Terschelling behouden van voorwerpen en geschriften en andere getuigenissen van cultuurhistorisch belang. Daarnaast wordt de verkregen kennis verspreid door het organiseren van lezingen, tentoonstellingen, excursies en door publicaties in onder meer ons eigen tijdschrift.

De vereniging is met twee leden vertegenwoordigd in het bestuur van Schellinger Erfdeel, een stichting die is opgericht met het doel belangrijke zaken voor Terschelling te behouden, en met één lid in het bestuur van de stichting Húske op ‘e Hoek. Daarnaast beschikken wij over een Anbi status.

Leden aantal

De vereniging telt momenteel ruim 1100 leden, zowel op Terschelling als aan de vaste wal, waaronder een groot aantal instellingen zoals bibliotheken, musea, universitaire instellingen, het Meertens instituut en andere cultuurhistorische verenigingen. We hebben als vereniging een speciale band met museum ’t Behouden Huys.

Tijdschrift Schylge myn Lântse

Het tijdschrift biedt een rijke duik in de geschiedenis en cultuur van Terschelling, variërend van diepgaande artikelen over het ontstaan en de ontwikkeling van het eiland tot lichtere onderwerpen en recente gebeurtenissen. Elke editie is zorgvuldig samengesteld om de lezers te boeien met onderwerpen als het boeren- en visserijleven, reddingsacties, de Tweede Wereldoorlog, en de ontwikkeling van toerisme. Bijzondere rubrieken zoals de fotorubriek van Hille van Dieren, Terschelling in de Beeldende Kunst, en De Oude en Nieuwe Foto verrijken elk nummer met visuele en inhoudelijke diepgang. Door lid te worden, steun je de bewaring van Terschellings unieke cultuur en ontvang je kwartaaluitgaven vol interessante inzichten en prachtige oude foto’s, die samen een waardevol naslagwerk vormen.


Volg ons op social media