700 jaar Kampen en Terschelling
Op 28 september 2023 was het maar liefst 700 jaar geleden dat Kampen en Terschelling afspraken maakten over de betonning van de route tussen Kampen en Terschelling en het bouwen van de eerste Brandaris.
Enthousiast geworden door de lezing van Cor Adema over de historische band tussen Kampen en Terschelling eerder dit jaar, hebben Barbara Wagenaar-Doeksen en Pieter van der Meer, met financiële steun van de Cultuurhistorische Vereniging Schylge myn Lântse, de West Aleta Singers, Stichting Willem Barentsfonds, Stichting Beheer Wakend Oog, en het Stadsarchief Kampen een busreis naar Kampen georganiseerd.
Zaterdag 30 september was het zover en ging een groot aantal Terschellingers richting Kampen. Daar hield Cor Adema een presentatie over de geschiedenis tussen beide plekken. Kampen had stenen en balken geleverd voor de bouw van een baken in ruil voor eeuwigdurende vrijstelling van heffingen. Adema haalde dit aan toen voor de replica van de Kamper kogge liggeld werd gevraagd. Oud-burgemeester Johannes van Blommestein vulde deze anekdote verder aan, dat de Kamper kogge gratis mag liggen, maar dat eilanders een borrel kunnen halen op het schip. Vervolgens begeleidde Cor, samen met zijn dochter als tweede gids, een rondwandeling door Kampen. Daarbij werd een bezoek gebracht aan de Kogge-werf, het scheepstype dat in die tijd op die route voer. Tijdens de lunch werd door Barbara en Pieter aan Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen, een beeldje overhandigd ter herinnering aan dit heuglijke feit.
Ben je nieuwsgierig geworden? In de winteruitgave van ons blad komt een artikel over de lange historie tussen Kampen en Terschelling. Ben je nog geen lid van Schylge myn Lântse, aanmelden kan via deze website. Daarmee ontvang je viermaal per jaar ons blad.