Een willekeurige greep uit de rijke schat aan verhalen uit het tijdschrift van SML.

 

De Seinpaal

Men vraagt mij soms, tijdens de zeehondentocht met reddingboot Brandaris: “Mijnheer, wat doet die hoge mast daar?”. Dat is de stormwaarschuwingsmast, of meestal genoemd, de seinpaal.

Terschelling en de Watersnoodramp

De dag voor de Watersnoodramp, zaterdag 31 januari 1953, was een bewolkte dag, en het was fris buiten met een temperatuur van een graad of 5. Het waaide overdag al wel stevig, maar van een storm was nog niets te bekennen.

Het reddingshuisje op de Bosplaat

Uit de editie van november 1962. Een van onze lezers verzocht ons iets mede te delen over het, tot zijn grote spijt, verdwenen huisje op de Bosplaat. Het Rijkswaterstaat Archief op Terschelling geeft ons hierover de nodige informaties.

De omzwervingen van een koehoorn

Halverwege de 19de eeuw woonde Pieter Smit met zijn vrouw Anna Schaap op de Suudkant van Formerum, in ‘t Jit, het ouderlijk huis van Anna. Pieter, zoon van Willem Smit (en dus Pieter Willemsen) en zijn vrouw Anna kregen zes kinderen, …

Begrafenis ‘airman’ bij Paal 8

Een Nederlandse scheepsofficier vertelt een ontroerend verhaal over de begrafenis van Flight Sergeant R.R. Bell, de enige zoon van de heer en mevrouw T. Bell van Tea Tree Cottage, Scotter, Gainsborough. Dit was het eerste bericht dat ze over hem ontvingen sinds hij als vermist was opgegeven na een luchtaanval

Jan en Albert Rotgans

Twee artistieke Rotganzen. In 1879 reageerde Hendrik Rotgans, geboren op West in 1851, op de vacature voor de functie van hoofdonderwijzer op de openbare school in Hoorn. Na een korte sollicitatie procedure mocht meester Rotgans beginnen met onderwijzen.

Structuren zichtbaar door droogte

Door door de droogte tijdens de zomer van 2018 zijn oude kwelderpatronen zichtbaar zijn geworden. Onder Halfweg, grenzend aan het bedrijventerrein, is dat heel mooi te zien. Maar het meest bijzondere is wel de halve cirkel onder Oosterend.

Ad Blok van der Velden

In het begin van de jaren vijftig ontdekt ook Ad het gevarieerde landschap van Terschelling. Hij verblijft er meerdere zomers. Nederlandse- en in die tijd ook veel Duitse toeristen vielen als een blok voor zijn kunstwerken.

Rob Kila

Rob Kila is in 1937 te Amsterdam geboren en stamt uit een veelzijdige kunstzinnige familie. Kunstschilder Eduard Wingen gaf hem extra tekenlessen op de middelbare school. In 1954 heeft hij in Den Haag zijn eerste expositie gehouden.

Pieter Sytema

Het leven op Terschelling begon voor Piet eigenlijk op 18 augustus 1969 als leerling op de Zeevaartschool. Daar was wel het één en ander aan vooraf gegaan. De liefde voor schepen, de zee en voor eilanden is niet zo maar met de zeewind aan komen waaien.

Rob van Assen

Met name na de Tweede Wereldoorlog tijdens de intrede van de moderne kunst moesten veel kunstenaars, die kozen voor figuratieve kunst zwaar opboksen tegen het opkomende geweld van het expressionisme en de abstracte schilderkunst.

Het oorlogsdagboek van Pieter Piersma

Van schilderij tot kosthuis lijkt een hele sprong maar toch heb ik door een schilderij een kosthuis gekregen. Het eerste schilderij dat ik maakte van het boerderijtje op Kienum was voor Cor, een dochter van P. Doeksen. Toen ik het bezorgde vroeg ik of ik niet wat melk kon krijgen, om de andere avond als het kon.

Sunderums

“Een doodse stilte in de middag was de voorbode dat er wat broeide, er zat wat in de lucht ‘t welk tot uitbarsting moest komen.”
Een verslag uit de memoires van Bote Jouwersma, 1902.

Schitterum

Het verdwenen gehucht Schitterum heeft ten zuiden van de Hoofdweg gelegen, vanaf de pizzeria op Halfweg een lage terp, tot en met een paar honderd meter oostelijker.

Willibrordus en Susanna

De klok in de Meslânzer kerk. ‘Een bijzondere klok met een levensverhaal waar je een boek over kunt schrijven.’ … Het is dan ook een klok die zich alleen maar op Terschelling thuisvoelt!

De ‘story’ van de teskmesyn

De teskmesyn, ja, zo heet een dorsmachine in het Aasters. De nu nog in bedrijf zijnde machine van de toenmalige Aaster dorsvereniging Eendracht maakt macht verwerkte de graanoogst van de meeste boeren van Lies, Hoorn en Oosterend.

Pieter Piersma

Een tijdje geleden kreeg het museum als schenking een sfeervol olieverfschilderijtje van een landschap met het zicht op Midsland en het signatuur P. Piersma. Een duik in de kunstlexicon het register van Nederlandse kunstenaars, uit de museumbibliotheek, leverde ons informatie over de kunstenaar P. Piersma.

Gander / Jan van Gent

Jan van Gent is een belangrijke schakel in de reeks van kunstenaars en fotografen die met hun kunstwerken en foto’s een aanzienlijke bijdrage leverden aan de rijke cultuurhistorie van Terschelling. Jan van Gent maakte kunstwerken onder het pseudoniem Gander.

Bote Jouwersma

Bote Jouwersma, geboren in 1883 te Gorredijk, heeft zijn onvoorwaardelijke liefde voor het eiland en haar bewoners kenbaar gemaakt door dit ontzettende leuke boekwerkje en zijn prachtige collectie tekeningen, die hij ons nagelaten heeft.

Grootste maritieme ramp ooit in Nederland

Het jaar 1666 zal de geschiedenis ingaan van grote zeeslagen tussen de Engelsen en de Nederlanders. Dat jaar eindigt in de grootste maritieme ramp ooit in Nederlandse wateren, bij Vlieland en Terschelling. Iets wat we in de Nederlandse geschiedenisboeken niet of nauwelijks terugvinden.